איך עובד דוד שמש?
בעיקר בימי החורף אנחנו נוהגים להדליק את הדוד שמש ברמה יומיומית. אנחנו נהנים להתקלח במקלחות חמות, אך לרגע לא עצרנו לחשוב איך דוד שמש, שהפך להיות כל כך אלמנטרי בחיים שלנו עובד. אנו מביאים בפניכם את המאמר הבא כדי להבין, איך עובד דוד שמש.
כל הרעיון של דוד שמש הוא ניצול אנרגיית השמש לטובת חימום המים. כל עניין חימום המים מתבסס על קליטת אנרגיית השמש על ידי הקולטים. קולטי שמש הם לוחות כהים המחוברים לדוד על ידי צינור מבודד. הלוחות האלה חייבים להיות מכוונים לשמש, לכן מיקומם לרוב הוא על גגות הבתים, כך ששום דבר לא מצל עליהם. צבעם הכהה גורם להתחממות ותפקידם להוליך את החום למים שבדוד.
כיצד המים עוברים מהקולטים לדוד?
על פי חוקים פיסיקליים החום עולה למעלה. לכן דוד השמש ממוקם תמיד גבוה יותר מהקולטים. כך המים הקרים יורדים אל תחתית הדוד ואילו המים החמים יותר עולים מעלה. לברז מגיעים המים החמים מהדוד שמש. במקרים בהם לא ניתן להתקין את הדוד שמש גבוה מהקולטים, יוצרים מערכת סירקולציה מלאכותית שמטרתה להעביר את המים החמים לדוד.
איך עובד דוד שמש כשאין שמש?
בישראל רוב ימות השנה הם שמשיים. עדיין עונת החורף מביאה עימה ימים קרים. בימים אלה אנחנו לא מוותרים על מקלחת חמה. אחד מהרכיבים המשמעותיים שיש למערכת הסולארית של הדוד שמש הוא גוף חימום. בימים קרים מתפקד דוד שמש בדיוק כמו דוד חשמל. באמצעות הדלקת גוף החימום מהבית, (רבים מכנים אותו "בויילר) המים הנמצאים בתוך הדוד שמש מתחממים. כדי לזרז את זמן החימום של המים, רבים נוהגים להרכיב גם מאיץ חום, אשר גורם להתחממות מים באופן מהיר יותר.
במטרה לחסוך בחשמל, בעלות לא גבוהה, ניתן להרכיב לבוילר את הטיימר. נוכל להעריך מראש כמה זמן דרוש לגוף חימום לחמם את המים, כך שפעולת החימום תיפסק אחרי אותו פרק זמן.
אחרי שהכרנו את המערכת הסולארית של הדוד שמש, הבנו איך עובד דוד שמש, המשמש אותנו מדיי יום, בכל מקלחת נעריך מחדש את אותה המצאה של החיים המודרניים אשר מנעימה לנו את המקלחת.